Dżemy i dżemy mogą być nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Na przykład taki preparat z marchwi, pomarańczy i cytryn to tylko magazyn witaminy C. ilość cukru różni się smakiem, biorąc pod uwagę słodycz marchwi.
Składniki
- marchew - 1 kg
- pomarańczowy - 4 kawałki
- cytryna - 1 rzecz
- cukier - 1.5 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń skórkę z pomarańczy i cytryny. Obierz plasterki pomarańczy z folii i wyciśnij sok z cytryny.
Zetrzyj marchewki lub posiekaj w blenderze. Dodaj wszystkie inne składniki.
Gotuj masę do wrzenia i przez kolejne 5 minut.
Pozwól całkowicie ostygnąć i gotuj ponownie przez 5 minut.
Jeszcze raz pozwól dżemowi ostygnąć, przetrzyj go przez sito, po raz ostatni gotuj przez 5 minut po ugotowaniu i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy