Jasne, marynowane grzyby są zawsze dostępne w sklepie, ale nigdy nie będą tak smaczne jak domowe. Proponuję ugotować kilka słoików pieczarek na zimę, a następnie powiem ci więcej, czego potrzebujesz.
Składniki
- pieczarki - 1 kg
- woda - 600 ml
- ocet - 4.5 art.
- cukier - 3 łyżeczka
- sól - 3 łyżeczka
- koperek - 3 gałązki
- ziarnista musztarda - 2 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- ziele angielskie - 6 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj garnek wody, włóż do niego umyte pieczarki i gotuj przez 5 minut. Odłożyć.
Osobno zagotuj 600 ml wody ze wszystkimi przyprawami do marynaty.
Włóż tam grzyby i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Umieść czosnek i koperek w słoikach, a następnie grzyby z marynatą.
Wlej ocet i zwiń obrabiany przedmiot.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy