Po raz pierwszy pikantna przyprawa została przygotowana w Abchazji wiele lat temu. Od tego czasu szefowie kuchni na całym świecie pracują nad różnymi odmianami tego dania, tworząc nowe kulinarne arcydzieła. Jednym z nich jest adjika z marchwi. Można go podawać natychmiast lub zamknąć na zimę.
Składniki
- marchew - 1 kg
- pomidory - 300 g
- ostra czerwona papryka - 200 g
- czosnek - 100 g
- cebula - 3 kawałki
- jabłka - 2 kawałki
- ocet - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- Utskho-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- cukier - 100 G
- sól - 60 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Warzywa, jabłka przygotuj i posiekaj w blenderze.
Połącz wszystko w dużym rondlu, dodaj masło, cukier, sól i przyprawy.
Gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Dodaj ocet, wymieszaj i natychmiast włóż do czystych, suchych słoików.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy