dżem z tarniny bez pestek

1 godz. 0 min.
2 porcje
Dżem z tarniny bez pestek
Elenglush, stock.adobe.com
0

Dżem z tarniny ma ciekawy słodko-kwaśny smak i piękny bogaty kolor. Lekka cierpkość nadaje przysmakowi pewne wyrafinowanie. Otwórz słoik dżemu zimą, aby cieszyć się oryginalnym smakiem przy filiżance pachnącej herbaty z rodziną.

Składniki

  • turn - 500 g
  • cukier - 600 g
  • woda - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz Tarninę, włóż do miski do gotowania, zalej wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Gdy owoce będą miękkie, zetrzyj je w dowolny dogodny sposób.

Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby usunąć skórki i pestki.

Połącz Puree z tarniny z cukrem, wymieszaj i gotuj przez 15 minut po ugotowaniu.

Zapakuj wrzący dżem do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Przechowuj schłodzony dżem z tarniny w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy