Dżem z tarniny ma ciekawy słodko-kwaśny smak i piękny bogaty kolor. Lekka cierpkość nadaje przysmakowi pewne wyrafinowanie. Otwórz słoik dżemu zimą, aby cieszyć się oryginalnym smakiem przy filiżance pachnącej herbaty z rodziną.
Składniki
- turn - 500 g
- cukier - 600 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz Tarninę, włóż do miski do gotowania, zalej wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Gdy owoce będą miękkie, zetrzyj je w dowolny dogodny sposób.
Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby usunąć skórki i pestki.
Połącz Puree z tarniny z cukrem, wymieszaj i gotuj przez 15 minut po ugotowaniu.
Zapakuj wrzący dżem do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Przechowuj schłodzony dżem z tarniny w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy