kompot śliwkowy na zimę bez sterylizacji

30 min
4 porcje
Kompot śliwkowy na zimę bez sterylizacji
Tatiana Pinkasiewicz, stock.adobe.com
0

Jeśli nie chcesz tracić energii na sterylizację, ale już przygotowałeś się do gotowania kompotu na zimę, Złap dobrą alternatywę. Przepis wykorzystuje śliwkę, ale jeśli chcesz, możesz dodać do niej inne owoce lub jagody.

Składniki

  • śliwki - 800 g
  • cukier - 250 g
  • woda - 2.5 l
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj śliwki i włóż do słoików.

Zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 15 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i ponownie zagotuj.

Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i ponownie zalej śliwki.

Zwiń kompot w słoikach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy