Moja rodzina uwielbia dżem morelowy z pomarańczami. Do tego przedmiotu wybieram małe morele, aby zachować integralność owoców w jak największym stopniu. Dżem jest jasny i pachnący, z lekką nutą cytrusów i apetycznymi plasterkami owoców.
Składniki
- morele (z pestkami) – 1,5 kg
- pomarańczowy - 1 szt.
- woda - 200 ml
- brązowy cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.
Usuń skórkę z pomarańczy, nadal jej potrzebujemy. Następnie obierz pomarańczę, podziel na plasterki, Usuń filmy z przegród, pokrój miąższ w kostkę.
W misce do gotowania umieść połówki moreli i kostki pomarańczy.
Aby przygotować syrop, wlej cukier i skórkę pomarańczową do rondla, zalej zimną wodą. Zagotuj na małym ogniu i gotuj syrop, aż będzie przezroczysty, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił.
We wrzącym, odcedzonym syropie zalej morele plasterkami pomarańczy, przykryj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na 5-6 godzin.
Następnie dobrze wymieszaj dżem, aby podnieść osiadły cukier i ponownie podpal. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, usuwając powstałą pianę. Usuń dżem z ognia, przykryj miskę i pozostaw do ostygnięcia na 12-15 godzin.
Po upływie określonego czasu odcedź Syrop z miski do rondla i gotuj osobno na małym ogniu przez pół godziny. Następnie włóż Syrop z powrotem do miski z owocami. Robię to, aby syrop trochę się zagotował, a wtedy gotowy dżem będzie grubszy. Jeśli wolisz dżem z płynnym syropem, możesz bezpiecznie pominąć ten krok.
Ponownie włóż miskę dżemu do ognia, zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż będzie miękka.
Wlej gorący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie przenieś obrabiany przedmiot w chłodne, ciemne miejsce.