bakłażan z fasolą na zimę bez sterylizacji
Sałatkę z bakłażana można kupić w każdym sklepie. Ale jak miło jest otworzyć słoik domowego kęsa zimą! Sałatka okazuje się obfita i smaczna. Można z niego ugotować pyszną zupę, podawać na stole jako przystawkę, ciepłą lub zimną przystawkę.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc. Następnie opłucz i gotuj do miękkości.
Bakłażany opłucz i pokrój na kawałki. Umieść bakłażana w osolonej wodzie i pozostaw na 25-30 minut. Następnie spłucz i wykręć.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w paski.
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w półpierścienie, posiekaj czosnek.
Cebulę i marchewkę smażyć na przemian na rozgrzanym oleju roślinnym do miękkości. Połącz smażone warzywa w misce.
Umieść pomidory we wrzącej wodzie na 5-7 minut, a następnie zalej zimną wodą i zdejmij skórkę. Przełóż owoce przez maszynę do mięsa.
Umieść powstałą masę pomidorową na patelni, dodaj sól i cukier, wymieszaj i zagotuj.
Dodaj paprykę do gotującego się sosu pomidorowego i zagotuj obrabiany przedmiot. Dodaj bakłażana i od czasu do czasu mieszając gotuj na średnim ogniu przez 20 minut od momentu wrzenia.
Dodaj fasolę, smażoną cebulę i marchewkę, ocet. Wszystko delikatnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 minut na małym ogniu. 15 minut przed gotowaniem dodaj posiekany czosnek.
Gotującą się sałatkę zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.