bakłażan z fasolą na zimę bez sterylizacji

2 godz. 30 min.
6 puszek po 0,5 l
Bakłażany z fasolą na zimę bez sterylizacji
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Sałatkę z bakłażana można kupić w każdym sklepie. Ale jak miło jest otworzyć słoik domowego kęsa zimą! Sałatka okazuje się obfita i smaczna. Można z niego ugotować pyszną zupę, podawać na stole jako przystawkę, ciepłą lub zimną przystawkę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc. Następnie opłucz i gotuj do miękkości.

Bakłażany opłucz i pokrój na kawałki. Umieść bakłażana w osolonej wodzie i pozostaw na 25-30 minut. Następnie spłucz i wykręć.

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w paski.

Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w półpierścienie, posiekaj czosnek.

Cebulę i marchewkę smażyć na przemian na rozgrzanym oleju roślinnym do miękkości. Połącz smażone warzywa w misce.

Umieść pomidory we wrzącej wodzie na 5-7 minut, a następnie zalej zimną wodą i zdejmij skórkę. Przełóż owoce przez maszynę do mięsa.

Umieść powstałą masę pomidorową na patelni, dodaj sól i cukier, wymieszaj i zagotuj.

Dodaj paprykę do gotującego się sosu pomidorowego i zagotuj obrabiany przedmiot. Dodaj bakłażana i od czasu do czasu mieszając gotuj na średnim ogniu przez 20 minut od momentu wrzenia.

Dodaj fasolę, smażoną cebulę i marchewkę, ocet. Wszystko delikatnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 minut na małym ogniu. 15 minut przed gotowaniem dodaj posiekany czosnek.

Gotującą się sałatkę zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy