dżem dyniowy z cytryną, pomarańczą i suszonymi morelami
Większość wiedzy kulinarnej na temat dyni kończy się na owsiance. Niemniej jednak z tego warzywa można przygotować wiele ciekawych potraw. Na przykład ugotuj niesamowity dżem z dyni z cytryną, pomarańczą i suszonymi morelami. Uwierz mi, stanie się Twoim ulubionym!
Składniki
- Dynia (miazga) – 1 kg
- pomarańczowy (średni) – 3 kawałki
- cytryna - 1 rzecz
- suszone morele - 300 g
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój miąższ dyni w drobną kostkę.
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, obrać, obrać i posiekać.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i osuszyć. Usuń 1 łyżeczkę. skórki, pokrój owoce na pół i wyciśnij sok.
Wymieszaj wszystkie półfabrykaty w rondlu o odpowiedniej wielkości, posyp cukrem i pozostaw na 3-4 godziny.
Opłucz suszone morele, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Odcedź, osusz suszone morele ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
Ustaw garnek na małym ogniu i zagotuj. Wlej suszone morele i gotuj wszystko razem przez 15 minut, wyjmij z pieca, ostudź.
Po 2 godzinach gotuj masę przez 15 minut i ponownie wyjmij na 2-3 godziny do ostygnięcia.
Po raz trzeci postaw patelnię na ogniu, gotuj przez 10 minut i zmiel blenderem zanurzeniowym. Podgrzej przez kilka minut, włóż do słoików i zwiń.