dżem dyniowy z cytryną, pomarańczą i suszonymi morelami

55 min
5 porcji
Dżem z dyni z cytryną, pomarańczą i suszonymi morelami
Oksana Klymenko, stock.adobe.com
0

Większość wiedzy kulinarnej na temat dyni kończy się na owsiance. Niemniej jednak z tego warzywa można przygotować wiele ciekawych potraw. Na przykład ugotuj niesamowity dżem z dyni z cytryną, pomarańczą i suszonymi morelami. Uwierz mi, stanie się Twoim ulubionym!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój miąższ dyni w drobną kostkę.

Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, obrać, obrać i posiekać.

Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i osuszyć. Usuń 1 łyżeczkę. skórki, pokrój owoce na pół i wyciśnij sok.

Wymieszaj wszystkie półfabrykaty w rondlu o odpowiedniej wielkości, posyp cukrem i pozostaw na 3-4 godziny.

Opłucz suszone morele, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.

Odcedź, osusz suszone morele ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.

Ustaw garnek na małym ogniu i zagotuj. Wlej suszone morele i gotuj wszystko razem przez 15 minut, wyjmij z pieca, ostudź.

Po 2 godzinach gotuj masę przez 15 minut i ponownie wyjmij na 2-3 godziny do ostygnięcia.

Po raz trzeci postaw patelnię na ogniu, gotuj przez 10 minut i zmiel blenderem zanurzeniowym. Podgrzej przez kilka minut, włóż do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy