Dżem z czarnej porzeczki jest pyszną pomocą dla odporności wszystkich członków rodziny w sezonie przeziębień i chorób wirusowych. Przygotowany zgodnie z tym przepisem dżem przechodzi minimalną obróbkę cieplną, co oznacza, że zachowuje wszystkie zalety jagód.
Składniki
- czarna porzeczka - 2 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, opłucz i lekko osusz.
Umieść jagody w garnku do gotowania, wymieszaj, przykryj cukrem i pozostaw na 2-3 godziny, aby uformować sok.
Następnie zagotuj przedmiot na dużym ogniu i mieszając i usuwając piankę, gotuj przez około 5 minut.
Wlej wrzący dżem porzeczkowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy