dżem porzeczkowy

30 min
3 puszki
Dżem porzeczkowy
Jurga Jot, stock.adobe.com
0

Dżem z czarnej porzeczki jest pyszną pomocą dla odporności wszystkich członków rodziny w sezonie przeziębień i chorób wirusowych. Przygotowany zgodnie z tym przepisem dżem przechodzi minimalną obróbkę cieplną, co oznacza, że zachowuje wszystkie zalety jagód.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, opłucz i lekko osusz.

Umieść jagody w garnku do gotowania, wymieszaj, przykryj cukrem i pozostaw na 2-3 godziny, aby uformować sok.

Następnie zagotuj przedmiot na dużym ogniu i mieszając i usuwając piankę, gotuj przez około 5 minut.

Wlej wrzący dżem porzeczkowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy