&171;język teściowej & 187; z cukinii bez octu na zimę

1 godz. 30 min.
2 porcje
Zigmar Stein, stock.adobe.com
0

Oryginalny przepis na "język teściowej" obejmuje krojenie cukinii na cienkie talerze. Oferuję ci uproszczoną wersję tej przekąski-przygotujemy "język teściowej" w formie sałatki. Specjalnie nie używam octu, aby przekąska była jak najzdrowsza.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pomidory na 4 części, obierz paprykę z nasion i grubo posiekaj, posiekaj czosnek. Zmiel warzywa w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.

Umieść masę warzywną w garnku do gotowania, dodaj olej słonecznikowy, cukier, sól i zmielone chili. Gotuj mieszaninę na małym ogniu przez 20 minut, mieszając, aby masa się nie przypaliła.

Cukinię pokrój na małe kawałki. Jeśli używasz młodych owoców, obieranie skóry jest opcjonalne.

Wyślij kawałki cukinii na patelnię do innych warzyw i gotuj razem przez pół godziny.

Wlej gorącą mieszaninę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w pozycji do góry nogami.

W tym przepisie nie używam octu jako środka konserwującego, więc radzę trzymać "język teściowej" z cukinii w lodówce i używać przez 2 miesiące.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy