dżem malinowy z pektyną

45 min
2 porcje
Dżem malinowy z pektyną
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Wszyscy miłośnicy gęstych dżemów, w których jest łyżka, powinni zwrócić uwagę na pektynę. Jeśli do tej pory go nie używałeś – polecam spróbować przynajmniej raz, a wynik przekroczy oczekiwania. Na przykład, oto mój ulubiony dżem malinowy.

Składniki

  • Malina - 500 g
  • cukier - 250 g
  • pektyna (jabłkowy) – 25 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz maliny, przykryj cukrem, zagotuj i gotuj przez 5-7 minut.

Przetrzyj go przez sito i pozwól mu trochę ostygnąć.

Wymieszaj pektynę i kilka łyżek cukru, dodaj do masy jagodowej i wymieszaj.

Doprowadź maliny do ponownego wrzenia, gotuj przez 3-5 minut, mieszając i dodaj kwas cytrynowy.

Zwiń dżem malinowy w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy