papryka lecho z pomidorami i ryżem na zimę

1 godz. 15 min.
3 porcje
Lecho z papryki z pomidorami i ryżem na zimę
Rara, stock.adobe.com
0

Lecho na zimę jest jednym z moich ulubionych, ponieważ świetnie komponuje się z różnymi potrawami i nadaje się na różne okazje. Szczególnie ta klasyczna wersja papryki z pomidorami. A dla sytości dodaję do niego trochę ryżu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel pomidory blenderem, zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę i paprykę. Opłucz ryż.

Dodaj cukier, sól i olej do masy pomidorowej. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.

Dodaj wszystkie warzywa i czosnek i gotuj przez kolejne 5 minut.

Dodaj przyprawy i po kolejnych 5 minutach ryż.

Gotuj wszystko razem przez 20 minut i włóż do sterylnych słoików.

Sterylizuj lecho przez kolejne 20 minut, a następnie zwiń na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy