dżem śliwkowy bez pestek w piekarniku

2 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem śliwkowy bez pestek w piekarniku
Gajus, stock.adobe.com
0

Pomimo nazwy dżem od dawna można nie tylko gotować. Istnieją różne technologie jego przygotowania, a jedną z bardzo wygodnych i praktycznych opcji jest piekarnik. Powiem ci więcej na przykładzie dżemu śliwkowego bez pestek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i usunąć pestki. Usuń również pestki ze śliwki.

Przełóż wszystko przez maszynę do mięsa i wymieszaj z cukrem.

W razie potrzeby dodaj przyprawy.

Umieść obrabiany przedmiot w formie lub kociołku z pokrywką i wyślij do piekarnika nagrzanego do 140 stopni.

Gotuj dżem przez 2 godziny, mieszając kilka razy na godzinę.

Zwiń go w sterylne słoiki na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy