Ze względu na to, że figi są bardzo słodkie i soczyste, często robi się z nich dżem. Co więcej, ile gospodyń domowych-tyle przepisów, ponieważ wszystkie mają swoje sekrety i sztuczki. Ale mogę śmiało powiedzieć, że dżem według tego przepisu okazuje się naprawdę królewski.
Składniki
- figi - 1 kg
- cukier - 1 kg
- orzechy włoskie - 120 g
- sok winogronowy - 2 szklanki
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- Rum - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij ogony z fig i pokrój je losowo.
Ugotuj jednorodny Syrop z soku winogronowego i cukru.
Włóż figi i posiekane orzechy do syropu, dodaj sok z cytryny i gotuj wszystko razem przez kilka minut po ugotowaniu.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Powtórz poprzedni krok.
Wlej rum i gotuj dżem Królewski przez kolejne 3 minuty.
Zwiń obrabiany przedmiot w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy