Cóż, kto nie wie, jak dobrze jabłka łączą się z cynamonem w absolutnie każdym rodzaju i formie? W tym dżem. Aby było jeszcze bardziej aromatyczne i niezbyt słodkie, dodaj trochę cytryny. Niesamowity kęs!
Składniki
- jabłka - 1 kg
- cukier - 1.2 kg
- cytryna - 2 kawałki
- mielony cynamon - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń skórkę z cytryn i wyciśnij sok.
Zagotuj 400 ml wody, dodaj cukier i gotuj syrop, aż się rozpuści.
Dodaj skórkę do syropu, zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut, a następnie odcedź.
Ponownie zagotuj syrop.
Włóż do niego drobno posiekane obrane jabłka, zdejmij z ognia i odstaw na 4 godziny.
Gotuj dżem przez 5 minut i pozostaw ponownie na 4 godziny.
Ponownie zagotuj, wlej sok z cytryny, dodaj cynamon i gotuj przez kolejne 15-20 minut.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy