dżem jabłkowy z cynamonem i cytryną

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem jabłkowy z cynamonem i cytryną
Anjelika Gretskaia, stock.adobe.com
0

Cóż, kto nie wie, jak dobrze jabłka łączą się z cynamonem w absolutnie każdym rodzaju i formie? W tym dżem. Aby było jeszcze bardziej aromatyczne i niezbyt słodkie, dodaj trochę cytryny. Niesamowity kęs!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń skórkę z cytryn i wyciśnij sok.

Zagotuj 400 ml wody, dodaj cukier i gotuj syrop, aż się rozpuści.

Dodaj skórkę do syropu, zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut, a następnie odcedź.

Ponownie zagotuj syrop.

Włóż do niego drobno posiekane obrane jabłka, zdejmij z ognia i odstaw na 4 godziny.

Gotuj dżem przez 5 minut i pozostaw ponownie na 4 godziny.

Ponownie zagotuj, wlej sok z cytryny, dodaj cynamon i gotuj przez kolejne 15-20 minut.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy