W półfabrykatach pigwa jest dobra sama w sobie. Ale jest jeszcze lepiej, jeśli połączysz go z innymi składnikami. A najlepszym tego dowodem jest dżem z pigwy z orzechami włoskimi i cytryną. Ale będzie to wymagało trochę czasu i cierpliwości.
Składniki
- pigwa - 1 kg
- cytryna - 1 rzecz
- orzechy włoskie - 100 g
- cukier - 600 g
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pigwę w kliny i usuń środek.
Zagotuj wodę z cukrem, aż się rozpuści. Dodaj pigwę i zagotuj.
Wyjmij go z pieca, przykryj i pozostaw na noc.
Ponownie zagotuj i ostudź pigwę.
Rozłóż owoce i zagotuj syrop dwukrotnie na małym ogniu.
Włóż tam pigwę i dodaj posiekaną cytrynę i posiekane orzechy.
Ponownie zagotuj wszystko, gotuj przez 5 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy