Dżem z dyni w czystej postaci może nie wszystkim się spodobać. Zbyt wyraźny smak warzyw na deser. Ale warto dodać trochę owoców – a sytuacja od razu gra nowymi kolorami. Na przykład odmowa takiej uczty z pomarańczami jest po prostu niemożliwa.
Składniki
- Dynia - 1 kg
- pomarańczowy - 500 g
- cukier - 500 g
- przyprawy i przyprawy (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa) – 1 art.
- woda - 0.5 szklanki
- kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w drobną kostkę, przykryj cukrem i pozostaw na pół godziny.
Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj trochę skórki. Napełnij dynię.
Dodaj wodę i przyprawy, zagotuj i gotuj przez 30 minut na średnim ogniu, mieszając.
Dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy