dżem z dyni z pomarańczami

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z dyni z pomarańczami
julijadmi, stock.adobe.com
0

Dżem z dyni w czystej postaci może nie wszystkim się spodobać. Zbyt wyraźny smak warzyw na deser. Ale warto dodać trochę owoców – a sytuacja od razu gra nowymi kolorami. Na przykład odmowa takiej uczty z pomarańczami jest po prostu niemożliwa.

Składniki

  • Dynia - 1 kg
  • pomarańczowy - 500 g
  • cukier - 500 g
  • przyprawy i przyprawy (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa) – 1 art.
  • woda - 0.5 szklanki
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój dynię w drobną kostkę, przykryj cukrem i pozostaw na pół godziny.

Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj trochę skórki. Napełnij dynię.

Dodaj wodę i przyprawy, zagotuj i gotuj przez 30 minut na średnim ogniu, mieszając.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy