dżem jeżynowy na zimę

2 godz. 0 min.
1 porcja
Dżem jeżynowy na zimę
M.studio, stock.adobe.com
0

Jeżyny mają wyrazisty, ale jednocześnie bardzo zrównoważony smak. A dżem z niego okazuje się dokładnie taki sam. Zwykle jemy go z tostami na herbatę lub z lodami. Ale jakoś zrobiłem z niego nawet sos jagodowy do steków.

Składniki

  • Jeżyna - 300 g
  • cukier - 300 g
  • woda - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagodę, delikatnie opłucz, przykryj cukrem, dodaj wodę i wymieszaj.

Pozostaw jeżyny na około półtorej godziny, aby wypuściły sok.

Ponownie wymieszaj dżem drewnianą łyżką, zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Możesz schłodzić masę i ponownie ugotować, ale nie jest to konieczne – jeżyny są bardzo delikatną jagodą.

Zwiń dżem w słoiki, ostudź i odłóż do przechowywania.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy