Jeżyny mają wyrazisty, ale jednocześnie bardzo zrównoważony smak. A dżem z niego okazuje się dokładnie taki sam. Zwykle jemy go z tostami na herbatę lub z lodami. Ale jakoś zrobiłem z niego nawet sos jagodowy do steków.
Składniki
- Jeżyna - 300 g
- cukier - 300 g
- woda - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagodę, delikatnie opłucz, przykryj cukrem, dodaj wodę i wymieszaj.
Pozostaw jeżyny na około półtorej godziny, aby wypuściły sok.
Ponownie wymieszaj dżem drewnianą łyżką, zagotuj i gotuj przez 5 minut.
Możesz schłodzić masę i ponownie ugotować, ale nie jest to konieczne – jeżyny są bardzo delikatną jagodą.
Zwiń dżem w słoiki, ostudź i odłóż do przechowywania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy