dżem z truskawek polnych

3 godz. 0 min.
2 porcje
Dżem z truskawek polnych
baibaz, stock.adobe.com
0

Specjalny smak truskawek polnych różni się od innych gatunków i odmian. Dlatego dżem z niego zawsze będzie trochę wyjątkowy. Chcę podzielić się z wami sprawdzonym przepisem, z którym poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz.

Składniki

  • truskawka (polowa) – 700 g
  • cukier - 500 g
  • sok z cytryny - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń kucyki z truskawek, przykryj cukrem i zagotuj.

Gotuj dżem przez około 7 minut, zdejmij z ognia i pozostaw na 1-2 godziny.

Lekko zetrzyj truskawki, dodaj sok z cytryny i ponownie zagotuj dżem.

Wlej go do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy