suszone pomidory w piekarniku z olejem na zimę

8 godz. 0 min.
6 porcji
Suszone pomidory w piekarniku z olejem na zimę
oxxyzay, stock.adobe.com
0

We Włoszech pomidory więdną w palącym śródziemnomorskim słońcu. Pójdziemy inną drogą i użyjemy piekarnika. Suszone pomidory są wspaniałym dodatkiem do kieliszka wina i talerza serów i można je dodawać do sałatek i pizzy, makaronów i sosów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz, przekrój na pół, łyżeczką Usuń wodniste środki z nasionami.

Przygotowane połówki pomidorów umieścić na blasze wyłożonej pergaminem, posolić, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 60°c na 6-8 godzin. Pomidory należy suszyć przy uchylonych drzwiach piekarnika! Pomidory będą gotowe, gdy wilgoć z nich wyparuje, ale same owoce pozostaną dość elastyczne.

Gotowe pomidory lekko ostudzić i umieścić w wysterylizowanych słoikach. Tam wyślij posiekany czosnek i chili, gałązki rozmarynu i tymianku.

Napełnij zawartość słoików oliwą z oliwek do góry. Słoiki szczelnie zamknąć i wysłać do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy