suszone pomidory w piekarniku z olejem na zimę
We Włoszech pomidory więdną w palącym śródziemnomorskim słońcu. Pójdziemy inną drogą i użyjemy piekarnika. Suszone pomidory są wspaniałym dodatkiem do kieliszka wina i talerza serów i można je dodawać do sałatek i pizzy, makaronów i sosów.
Składniki
- pomidory koktajlowe - 1 kg
- oliwa z oliwek - 2 szklanki
- czosnek - 6 ząbki
- rozmaryn - do smaku
- tymianek - do smaku
- Chili - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, przekrój na pół, łyżeczką Usuń wodniste środki z nasionami.
Przygotowane połówki pomidorów umieścić na blasze wyłożonej pergaminem, posolić, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 60°c na 6-8 godzin. Pomidory należy suszyć przy uchylonych drzwiach piekarnika! Pomidory będą gotowe, gdy wilgoć z nich wyparuje, ale same owoce pozostaną dość elastyczne.
Gotowe pomidory lekko ostudzić i umieścić w wysterylizowanych słoikach. Tam wyślij posiekany czosnek i chili, gałązki rozmarynu i tymianku.
Napełnij zawartość słoików oliwą z oliwek do góry. Słoiki szczelnie zamknąć i wysłać do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.