gęsty dżem-pięć minut z irgi

1 godz. 30 min.
4 porcje
Gęsty dżem
Fotema, stock.adobe.com
0

Doskonałym sposobem na przygotowanie irgi na zimę jest ugotowanie z niej gęstego dżemu-pięć minut. Taka technologia wymaga dość dużo czasu, aby obrabiany przedmiot miał czas na ochłodzenie. Ale to w pełni się opłaca przy minimalnym wysiłku, który wydasz.

Składniki

  • Irga - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj syrop z cukru i wody.

Wyślij tam irgę, zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć i gotuj ponownie przez 5 minut.

W razie potrzeby zetrzyj dżem na bardziej jednolitą konsystencję.

Gotuj przez kolejne 5 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy