Pikantna Adjika jest tradycyjnie przygotowywana z papryki lub pomidorów. Ale w rzeczywistości można go przygotować z różnych składników. W moim domu szczególnie popularna stała się pikantna ajika z pigwy. Przypomina trochę jabłko, ale jednocześnie jest zupełnie inny.
Składniki
- pigwa - 600 g
- papryka - 2 kawałki
- śliwki - 300 g
- czosnek - 1 Głowa
- cukier - 25 g
- sól - 2 szczypta
- ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj pigwę, śliwki i paprykę i usuń pestki ze środka.
Przełóż wszystko przez maszynkę do mięsa wraz z czosnkiem.
Doprowadzić do wrzenia, dodać sól i cukier i gotować adjika przez 10 minut.
Wlej ocet i zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy