Nawet jeśli nie lubisz pikantnych półfabrykatów, pamiętaj o zamknięciu kilku słoików ogórków z ostrą papryką na zimę. To świetna przekąska do gorących napojów i dodatek do sałatek. Radzę używać papryki o średniej ostrości i obierać ją z nasion.
Składniki
- ogórki - 2,5 kg
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- koperek - 3 parasolka
- ocet - 3 art.
- czarny pieprz - 6 groszek
- cukier - 80 g
- sól - 60 g
- woda (filtrowane) – 2,2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę, obierz nasiona, posiekaj.
Ułóż parasole koperkowe, czarny pieprz, ostrą paprykę i ogórki w słoikach.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.
Wlej ocet i wrzącą marynatę do słoików.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy