dżem cebulowy na zimę

40 min
1 porcja
Dżem cebulowy na zimę
M.studio, stock.adobe.com
0

Używam fioletowej cebuli, ale na tej samej zasadzie można gotować inne odmiany. Lepiej jest wziąć te, które są słodsze – więc dżem jest przyjemniejszy i delikatniejszy. Uwielbiam używać go zimą do tostów i nadzienia do pieczenia.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę, opłucz i pokrój w cienkie pióra lub drobną kostkę – jak wolisz.

Zalej cebulę wrzącą wodą, odstaw na 5 minut, odcedź i powtórz procedurę.

Wyślij cebulę do rondla lub rondla, dodaj cukier z kwasem cytrynowym i wymieszaj.

Dodaj skórkę z cytryny, wlej wino i gotuj wszystko razem przez około 30 minut na średnim ogniu.

Gdy cebula stanie się prawie przezroczysta, oznacza to, że po 5 minutach dżem można usunąć z pieca.

Pozostaje tylko zwinąć go w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy