Używam fioletowej cebuli, ale na tej samej zasadzie można gotować inne odmiany. Lepiej jest wziąć te, które są słodsze – więc dżem jest przyjemniejszy i delikatniejszy. Uwielbiam używać go zimą do tostów i nadzienia do pieczenia.
Składniki
- cebula - 250 g
- woda - 50 ml
- wino (Biały) – 150 ml
- Skórka z cytryny - 1 art.
- cukier - 100 g
- kwas cytrynowy - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę, opłucz i pokrój w cienkie pióra lub drobną kostkę – jak wolisz.
Zalej cebulę wrzącą wodą, odstaw na 5 minut, odcedź i powtórz procedurę.
Wyślij cebulę do rondla lub rondla, dodaj cukier z kwasem cytrynowym i wymieszaj.
Dodaj skórkę z cytryny, wlej wino i gotuj wszystko razem przez około 30 minut na średnim ogniu.
Gdy cebula stanie się prawie przezroczysta, oznacza to, że po 5 minutach dżem można usunąć z pieca.
Pozostaje tylko zwinąć go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy