Natura dała nam wszystkie najlepsze sposoby na wzmocnienie odporności w sezonie przeziębień. Tylko łyżka takiego dżemu jagodowego-Forte z pomarańczą i cytryną-to cały magazyn witaminy C i wielu innych przydatnych substancji.
Składniki
- Borówka (Forte) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- pomarańcza - 2 kawałki
- cytryna - 2 kawałki
- woda - 1 szklanka
- wanilina - 3 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj syrop z wody i cukru.
Dodaj do niego jagody i gotuj przez 5 minut po ponownym zagotowaniu.
Niech dżem ostygnie i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj sok z cytrusów, trochę skórki i waniliny do smaku i gotuj przez kolejne 5 minut.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy