Babeczki z jagodami zawsze okazują się bardzo smaczne i delikatne. Kwaskowatość nadzienia ładnie łączy się ze słodyczą ciasta. Jagody mogą być używane nawet zamrożone, ale najpierw wymieszaj je z odrobiną mąki, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Składniki
- kefir - 250 ml
- mąka - 250 g
- proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
- cukier - 150 g
- sól - 1 szczypta
- masło - 120 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- jagody - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Roztopione masło wymieszać z cukrem i jajkami mikserem.
Dodaj kefir i ponownie ubij. Stopniowo wprowadzaj suchą mieszankę i zagniataj ciasto.
Na koniec dodaj jagody, wymieszaj i ułóż ciasto w foremkach.
Piecz babeczki w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy