Gotujesz placki? Spróbuj dodać jogurt zamiast kefiru! Pod względem działania produkt mleczny jest podobny do śmietany. Nadaje również miękkości i puszystości ciastu. Można go stosować zarówno w słodkich, jak i pikantnych naleśnikach. Spróbujmy opcji z cukinią!
Składniki
- młoda cukinia - 350 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- jogurt (bez wypełniacza) – 2 art.
- mąka - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cebula - 1 rzecz
- Zieleń - kilka gałązek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj cukinię na grubej tarce.
Drobno posiekaj warzywa i obraną cebulę.
Połącz cukinię, cebulę, zioła, jajka, sól i mielony pieprz.
Dodaj jogurt, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe wyspy ciasta i smaż przez 1,5-2 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy