pieczenie 14.02.2022

placki z cukinii z cebulą na jogurcie

25 min
4 porcje
Placki z cukinii z cebulą na jogurcie
sriba3, stock.adobe.com
0

Gotujesz placki? Spróbuj dodać jogurt zamiast kefiru! Pod względem działania produkt mleczny jest podobny do śmietany. Nadaje również miękkości i puszystości ciastu. Można go stosować zarówno w słodkich, jak i pikantnych naleśnikach. Spróbujmy opcji z cukinią!

Składniki

  • młoda cukinia - 350 g
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • jogurt (bez wypełniacza) – 2 art.
  • mąka - 3 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • cebula - 1 rzecz
  • Zieleń - kilka gałązek
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny (do smażenia) – 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj cukinię na grubej tarce.

Drobno posiekaj warzywa i obraną cebulę.

Połącz cukinię, cebulę, zioła, jajka, sól i mielony pieprz.

Dodaj jogurt, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe wyspy ciasta i smaż przez 1,5-2 minuty z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy