dania główne 22.01.2022

prawdziwy uzbecki pilaw jagnięcy

1 godz. 35 min.
10 porcji
Prawdziwy uzbecki pilaw jagnięcy
pilaf with beef, stock.adobe.com
0

Co jeśli dziś ugotujesz uzbecki pilaw jagnięcy? Będziesz potrzebował tłuszczu z ogona, trochę ziry i szafranu. Możesz użyć dowolnego ryżu. Tradycyjnie gotowy pilaw należy podawać na dużym naczyniu zwanym żabanem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Baraninę opłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz i pokrój na średnie kawałki.

Obierz cebulę. Posiekaj trzy kawałki, pokrój jedną w piękne półpierścienie do podania.

Pokrój marchewki na małe kostki, posiekaj koperek. Obierz czosnek.

Pokrój tłuszcz z ogona, wlej go na dno głębokiego kotła i smaż przez 5-7 minut.

Dodaj kawałki jagnięciny i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Dodaj zirę, cebulę, marchewkę i smaż przez kolejne 5-7 minut.

Wlej wrzącą wodę, dodaj całą sól i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Nie martw się, nadmiar soli zabierze później ryż.

Dodaj umyty ryż, całe ząbki czosnku i szafran. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut.

Po wyłączeniu nalegaj na pilaw pod przykryciem przez 20 minut. Podczas serwowania dodaj cebulę i drobno posiekany koperek do talerza.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy