Co jeśli dziś ugotujesz uzbecki pilaw jagnięcy? Będziesz potrzebował tłuszczu z ogona, trochę ziry i szafranu. Możesz użyć dowolnego ryżu. Tradycyjnie gotowy pilaw należy podawać na dużym naczyniu zwanym żabanem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Baraninę opłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz i pokrój na średnie kawałki.
Obierz cebulę. Posiekaj trzy kawałki, pokrój jedną w piękne półpierścienie do podania.
Pokrój marchewki na małe kostki, posiekaj koperek. Obierz czosnek.
Pokrój tłuszcz z ogona, wlej go na dno głębokiego kotła i smaż przez 5-7 minut.
Dodaj kawałki jagnięciny i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Dodaj zirę, cebulę, marchewkę i smaż przez kolejne 5-7 minut.
Wlej wrzącą wodę, dodaj całą sól i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Nie martw się, nadmiar soli zabierze później ryż.
Dodaj umyty ryż, całe ząbki czosnku i szafran. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut.
Po wyłączeniu nalegaj na pilaw pod przykryciem przez 20 minut. Podczas serwowania dodaj cebulę i drobno posiekany koperek do talerza.