![Huculska kasza kukurydziana z serem i ziołami Huculska kasza kukurydziana z serem i ziołami](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/4502/6b05d88b166ce2b09f3bb3c8532b3ab1.jpg)
Chcesz zrobić coś niezwykłego na obiad? Ugotuj owsiankę kukurydzianą według klasycznej receptury huculskiej. Danie jest trochę kłopotliwe, ale wynik w pełni uzasadnia wszystkie wysiłki!
Składniki
- kasza kukurydziana - 400 g
- woda - 1200 ml
- masło - 50 g
- kozi ser - 200 g
- Suluguni - 150 g
- pietruszka - 5 gałązki
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej kaszę kukurydzianą na blachę do pieczenia i podgrzewaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W grubościennym kotle zagotuj wodę, dodaj sól i kaszę kukurydzianą. Gotuj przez 20 minut na bardzo małym ogniu.
Dodaj masło, mieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Pokrusz kozi ser, zetrzyj suluguni, drobno posiekaj natkę pietruszki.
Rozłóż gorącą owsiankę na talerzach, posyp kozim serem, suluguni i ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy