Bez smażenia gołąbki są znacznie zdrowsze. Do nadzienia dodaję trochę świeżej cebuli, ale w razie potrzeby można ją również wykluczyć. Bogaty bulion nada potrawie wyrazisty smak. Wolnowar zajmie się resztą.
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- pasta pomidorowa - 50 g
- ziele angielskie - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 1 l
- mielony kurczak - 300 g
- ryż - 1 szklanka
- jaja kurze - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz kapustę z górnych arkuszy, włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 15-20 minut.
Okresowo wyjmuj kapustę z wody i usuwaj górne liście. Kontynuuj, aż wszystkie odpowiednie liście zostaną usunięte.
Ryż opłucz, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połącz mięso mielone, ryż, cebulę, jajko, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty, wsuń do krawędzi i zwiń luźną rolkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami.
Osobno wymieszaj bulion, koncentrat pomidorowy i sól.
Włóż gołąbki do miski multicookera, zalej przygotowanym płynem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Zamknij pokrywkę i gotuj przez 1 godzinę w trybie "Duszenia".