Kotlety wieprzowe z grzybami, dzięki duszeniu w sosie pomidorowym, są niezwykle soczyste. Mięso mielone można stosować o niskiej lub średniej zawartości tłuszczu. Odpowiedni jest zarówno produkt domowy, jak i sklepowy, niewątpliwie najświeższy i najwyższej jakości.
Składniki
- Grzyby - 50 g
- cebula - 1 rzecz
- mielona wieprzowina - 350 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- Olej roślinny - 2 art.
- pomidory (we własnym soku) – 400 g
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyte i pokrojone grzyby włożyć do miski blendera, posiekać i wlać do miski.
Posiekaj również obraną cebulę i wyślij do miski.
Dodaj Schłodzone mięso mielone do miski, ubij jajko, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Mokrymi rękami uformuj małe owalne placki i ułóż do smażenia. Zmniejsz ogień do średniego. Smaż przez 3 minuty z każdej strony.
Przenieś paszteciki na patelnię. Przekręć pomidory w blenderze lub w robocie, wlej do rondla. Dodaj liście laurowe dla smaku i gotuj kotlety na małym ogniu przez pół godziny.
Podawaj danie na gorąco. Dzięki sosowi tłuczone ziemniaki, gotowana kasza gryczana lub makaron idealnie uzupełnią danie.