Włoskie gospodynie domowe przygotowują Bolognese według własnych upodobań. Niektórzy dodają mleko i śmietanę, inni wolą obejść się bez czosnku. Proponuję wypróbować przepis na klasyczny sos boloński. Moim zdaniem jest to najsmaczniejsza opcja.
Składniki
- mięso mielone (wieprzowo-wołowe) – 400 g
- pomidory - 200 g
- seler - 100 g
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 2 kawałki
- wino (czerwony) – 80 ml
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj seler i obraną cebulę.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.
Dodaj mięso mielone i kontynuuj gotowanie przez 7-10 minut, często mieszając.
Obierz pomidory, posiekaj w blenderze.
Na patelni z mięsem mielonym dodaj masę pomidorową, Wino i mielony pieprz.
Przykryj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Sól, wlej czosnek przepuszczony przez prasę i po 5 minutach zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy