W 1835 roku dwóch angielskich aptekarzy wymyśliło sos Worcester. Do tej pory jego złożony smak jest podziwiany przez najbardziej wyrafinowanych smakoszy na świecie. Niestety znalezienie dobrego sosu w Sklepie jest trudne. Lepiej spróbuj zrobić to sam.
Składniki
- cebula - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- sardele - 1 rzecz
- imbir - 20 g
- nasiona gorczycy - 2 art.
- sos sojowy - 120 ml
- ocet - 50 ml
- cynamon - 1 różdżka
- czarny pieprz - 4 groszek
- mielona czerwona papryka - 0,3 CZ. l.
- kardamon - 5 pudełek
- Goździk - 1 Bud
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 100 g
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj filety anchois, obrany imbir, cebulę i czosnek.
Złóż cebulę, czosnek, imbir, gorczycę, cynamon, goździki, kardamon i czarny pieprz Do Woreczka z tkaniny.
Zawiąż i umieść na patelni.
Dodaj sos sojowy, ocet i cukier. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Osobno wymieszaj wodę, anchois, sól i czerwoną paprykę.
Dodaj półfabrykat do garnka, gotuj przez kolejną 1 minutę i odłóż na bok do ostygnięcia.
Przenieś płyn wraz z torbą do przygotowanego słoika i nalegaj na 2 tygodnie.
Wyjmij torebkę, wlej płyn do małych butelek i przechowuj w lodówce.