Ten przepis z pewnością powinien być w służbie każdej gospodyni domowej. Pyszny sos można podawać z mięsem, rybami i po prostu z chlebem. Aby ułatwić obieranie pieczonej papryki, umieść ją po piekarniku na patelni i przykryj pokrywką na 5 minut.
Składniki
- papryka - 500 g
- pietruszka - kilka gałązek
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- Zira (mielona) – 0,5 łyżeczka
- sumak (mielony) – 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posmaruj całą paprykę olejem i ułóż na blasze do pieczenia.
Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Paprykę lekko ostudzić, zdjąć skórkę i zmielić w blenderze.
Dodaj sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wymieszaj suche przyprawy i sól, wlej do półfabrykatu warzywnego.
Wymieszaj wszystko jeszcze raz, aż będzie gładkie i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy