sosy 03.02.2022

sos z pieczonej papryki

35 min
4 porcje
Sos z pieczonej papryki
annapustynnikova, stock.adobe.com
0

Ten przepis z pewnością powinien być w służbie każdej gospodyni domowej. Pyszny sos można podawać z mięsem, rybami i po prostu z chlebem. Aby ułatwić obieranie pieczonej papryki, umieść ją po piekarniku na patelni i przykryj pokrywką na 5 minut.

Składniki

  • papryka - 500 g
  • pietruszka - kilka gałązek
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sok z cytryny - 1 art.
  • Zira (mielona) – 0,5 łyżeczka
  • sumak (mielony) – 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posmaruj całą paprykę olejem i ułóż na blasze do pieczenia.

Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Paprykę lekko ostudzić, zdjąć skórkę i zmielić w blenderze.

Dodaj sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Wymieszaj suche przyprawy i sól, wlej do półfabrykatu warzywnego.

Wymieszaj wszystko jeszcze raz, aż będzie gładkie i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy