Dzielę się ciekawym przepisem na ostry sos chili. Radzę podawać go do smażonego lub pieczonego mięsa. Gotowy sos można przechowywać w lodówce w hermetycznie zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 200 g
- papryka (czerwony) – 200 g
- pomidory - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- ocet jabłkowy - 3 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- Sol - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz czosnek, pomidory, paprykę i ostrą paprykę przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmij warzywa z piekarnika, lekko ostudź i obierz.
Zmiel pomidory, czosnek i oba rodzaje papryki w blenderze.
Dodaj ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, sól, cukier i zmielony czarny pieprz.
Jeszcze raz dobrze wymieszaj i włóż do sosjerki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy