Z prostych potraw i w zaledwie 15 minut przygotujesz prawdziwy sos beszamelowy do lasagne. Jeśli nie planujesz używać go od razu, przykryj folią spożywczą, umieszczając ją bezpośrednio na płynnej powierzchni. W tej formie sos można przechowywać przez 2 dni.
Składniki
- mąka - 100 g
- mleko - 800 ml
- śmietana - 200 ml
- masło - 100 g
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na głębokiej patelni roztop masło.
Dodaj mąkę i smaż przez 1-1,5 minuty często mieszając. Powinieneś uzyskać gęstą masę.
Dodaj mleko, śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Dodaj sól, przyprawy i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy