Uwielbiasz niezwykłe kombinacje smaków? Wtedy pokochasz ten przepis. Słodki sos do mięsa można przygotować z dowolnych jagód i, w zależności od ich smaku, dodać różne ilości cukru. W przeciwnym razie lista składników nie powinna być zmieniana.
Składniki
- jagody - 400 g
- czosnek - 2 ząbki
- skrobia - 2 art.
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- cukier - 150 g
- wino (czerwony) – 2 art.
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jagody opłucz i zmiel w blenderze.
Powstałe puree wymieszaj z cukrem, skórką z cytryny i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Wymieszaj skrobię z zimną wodą i wlej cienkim strumieniem do wrzącego sosu, ciągle mieszając.
Dodaj czosnek, wino przepuszczone przez prasę i potnij wszystko razem przez kolejne 5-7 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy