Dzięki temu przepisowi w ciągu kilku minut przygotujesz słodko-kwaśny sos do mięsa. Keczup jest używany jako baza, a skrobia działa jako zagęszczacz. Oprócz czosnku i ziół prowansalskich możesz dodać posiekane zioła, imbir, ostrą lub bułgarską paprykę.
Składniki
- ketchup - 150 g
- czosnek - 2 ząbki
- miód - 50 g
- ocet ryżowy - 80 ml
- oliwa z oliwek - 3 art.
- skrobia kukurydziana - 2 art.
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- papryka - 0,5 CZ. l.
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 120 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na małej patelni połącz olej, ocet, keczup, przyprawy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Wymieszaj skrobię z zimną wodą.
Wlać do gotującego się sosu, ciągle mieszając. Gotuj przez 2 minuty.
Wyłącz ogień, dodaj miód i dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy