sosy 07.07.2023

gruziński sos orzechowy do sałatek

8 min
2 porcje
Gruziński sos orzechowy do sałatki
Chansak Joe A., stock.adobe.com
0

W Gruzji orzechy są dodawane do różnych potraw. Wystarczy przypomnieć Kharcho, satsivi, lobio i churchkhela. A dziś chcę porozmawiać o innym bardzo popularnym daniu - gruzińskim sosie orzechowym do sałatki. Jest gotowany z ostrą papryką i czosnkiem, dzięki czemu jest dość pikantny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Osusz orzechy włoskie na patelni.

Przełóż do miski blendera, dodaj obrany czosnek, ostrą paprykę i zmiksuj, aż będzie gładka.

Dodaj sok z cytryny, olej, przyprawy, sól, wodę i włącz blender na kolejne 1 minutę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy