W Gruzji orzechy są dodawane do różnych potraw. Wystarczy przypomnieć Kharcho, satsivi, lobio i churchkhela. A dziś chcę porozmawiać o innym bardzo popularnym daniu - gruzińskim sosie orzechowym do sałatki. Jest gotowany z ostrą papryką i czosnkiem, dzięki czemu jest dość pikantny.
Składniki
- orzechy włoskie - 200 g
- ostra czerwona papryka - pół
- czosnek - 3 ząbki
- sok z cytryny - 50 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- papryka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- Sol - 0,3 łyżeczka
- woda (przegotowany) – 120 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Osusz orzechy włoskie na patelni.
Przełóż do miski blendera, dodaj obrany czosnek, ostrą paprykę i zmiksuj, aż będzie gładka.
Dodaj sok z cytryny, olej, przyprawy, sól, wodę i włącz blender na kolejne 1 minutę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy