sosy 15.06.2023

sos pomidorowy

25 min
6 porcji
Sos pomidorowy
Inga, stock.adobe.com
0

Sos pomidorowy jest często używany do gotowania. Aby nie kupować go za każdym razem w sklepie, wystarczy opanować prosty przepis. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zaleca się stosowanie pysznych pomidorów. Powinny być dojrzałe i pachnące.

Składniki

  • pomidory - 1 kg
  • cebula - 2 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • Olej roślinny - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • cukier - 60 G
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomidory i drobno posiekaj.

Obierz i posiekaj cebulę.

Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.

Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj cukier, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę. Kontynuuj gotowanie razem przez 5-7 minut.

Zmiksuj warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego, a następnie przetrzyj przez sito.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy