Wykwintne danie o nazwie julienne powstało w drugiej połowie XIX wieku i uważa się, że było ulubioną przekąską pisarza Aleksandra Dumasa-ojca. Od tego czasu klasyczny przepis wyrósł z dziesiątek odmian, w tym tak niezwykłych, jak julienne z kurczakiem i grzybami w bagietce.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta.
Dodaj posiekane grzyby i kontynuuj smażenie, aż będą ugotowane.
Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż jeszcze przez kilka minut.
Dodaj mąkę, wymieszaj i wlej śmietanę. Dusić, aż zgęstnieje. Doprawić.
Pokrój bagietkę na 4-5 cm kawałki.
Wciśnij miękisz, aby zrobić coś w rodzaju kosza z dnem.
Włóż julienne do środka i przykryj startym serem.
Piecz przez 10-12 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy