przekąski 28.06.2023

julienne w bagietce z kurczakiem i grzybami

1 godz. 0 min.
4 porcje
Julienne w bagietce z kurczakiem i grzybami
0

Wykwintne danie o nazwie julienne powstało w drugiej połowie XIX wieku i uważa się, że było ulubioną przekąską pisarza Aleksandra Dumasa-ojca. Od tego czasu klasyczny przepis wyrósł z dziesiątek odmian, w tym tak niezwykłych, jak julienne z kurczakiem i grzybami w bagietce.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta.

Dodaj posiekane grzyby i kontynuuj smażenie, aż będą ugotowane.

Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż jeszcze przez kilka minut.

Dodaj mąkę, wymieszaj i wlej śmietanę. Dusić, aż zgęstnieje. Doprawić.

Pokrój bagietkę na 4-5 cm kawałki.

Wciśnij miękisz, aby zrobić coś w rodzaju kosza z dnem.

Włóż julienne do środka i przykryj startym serem.

Piecz przez 10-12 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy