Z milionów sposobów na ugotowanie bułki, bądźmy szczerzy, nie najłatwiejszy, ale z pewnością jeden z najbardziej oryginalnych. A wszystko dlatego, że taka bułka jest przygotowywana z całego kurczaka. Więc jeśli wpadniesz w ręce tuszy i nie wiesz, co z nią zrobić, Złap pomysł.
Składniki
- kurczak (całość) – 1.5 kg
- czosnek - 1 ząbek
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wypatrosz kurczaka, odetnij skrzydła i wytnij wzdłuż.
Ostrożnie wyjmij kości, aby w miarę możliwości nie uszkodzić skóry.
Na tej samej zasadzie, przycinając mięso, usuń kości z nóg, pozostawiając filety i skórę.
Wytnij filety z nóg, aby utworzyć warstwę kurczaka.
Usuń pozostałe ścięgna i filmy.
Zamknij "puste przestrzenie" kawałkami fileta.
Posyp kurczaka przyprawami i czosnkiem do smaku.
Przekręć bardzo ciasną rolkę skórą na zewnątrz.
Dokręć rolkę folią w kilku warstwach, zawiąż nitką i wyślij do lodówki na 10-12 godzin.
Wyślij bułkę w tej samej formie do torby do pieczenia.
Gotuj na małym ogniu w temperaturze około 80-85 stopni przez około 1.5 godziny.
Wyjmij z torby i pozwól bułce ostygnąć w folii.
Następnie wyślij go do lodówki na kolejne 8 godzin.
Usuń nić i folię i pokrój rolkę.