przekąski 27.06.2023

klopsik Stefania

1 godz. 0 min.
4 porcje
Pieczeń Stefania
ivanmateev, stock.adobe.com
0

Ojczyzną tego dania jest słoneczna Bułgaria. Tutaj pieczeń Stefania jest przygotowywana na święta i tak po prostu. Do nadzienia najczęściej używa się jaj przepiórczych. Nie miałem ich w lodówce, więc musiałem gotować z kurczakiem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Chleb pokruszyć w misce z ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Obierz jajka i spłucz.

Pokrój marchewki i ogórki kiszone w cienkie kostki.

Połącz mięso mielone, cebulę, mielony pieprz, tymianek, sól i chleb z mlekiem.

Wymieszaj, dobrze ubij i pozostaw na 15-20 minut w temperaturze pokojowej.

Rozłóż dwie warstwy folii na stole, połóż mięso mielone i spłaszcz, tworząc prostokątną warstwę o grubości około 1 cm.

Na środku ułóż jajka, marchewki i ogórki.

Zwiń rolkę i zabezpiecz krawędzie folii.

Piecz przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Ostrożnie rozpakuj folię i piecz pieczeń przez kolejne 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy