Ojczyzną tego dania jest słoneczna Bułgaria. Tutaj pieczeń Stefania jest przygotowywana na święta i tak po prostu. Do nadzienia najczęściej używa się jaj przepiórczych. Nie miałem ich w lodówce, więc musiałem gotować z kurczakiem.
Składniki
- mięso mielone (wieprzowo-wołowe) – 1 kg
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- ogórki kiszone - 2 kawałki
- marchew (gotowane) – 150 g
- cebula - 100 g
- mleko - 120 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- tymianek - 0,5 łyżeczka
- Sol - 1 łyżeczka
- biały chleb - 1 kawałek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Chleb pokruszyć w misce z ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Obierz jajka i spłucz.
Pokrój marchewki i ogórki kiszone w cienkie kostki.
Połącz mięso mielone, cebulę, mielony pieprz, tymianek, sól i chleb z mlekiem.
Wymieszaj, dobrze ubij i pozostaw na 15-20 minut w temperaturze pokojowej.
Rozłóż dwie warstwy folii na stole, połóż mięso mielone i spłaszcz, tworząc prostokątną warstwę o grubości około 1 cm.
Na środku ułóż jajka, marchewki i ogórki.
Zwiń rolkę i zabezpiecz krawędzie folii.
Piecz przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Ostrożnie rozpakuj folię i piecz pieczeń przez kolejne 20 minut.