Zazwyczaj ciasto sushi składa się z kilku warstw ryżu i różnych dodatków. Oczywiście tradycyjną opcją jest czerwona ryba. I właśnie taki przepis podzielę się z wami dzisiaj. Aby podać, pokrój go lekko wilgotnym nożem.
Składniki
- okrągły ryż - 200 g
- ocet ryżowy - 50 ml
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- czerwona ryba - 200 g
- nori - 2 liścia
- awokado - 1 rzecz
- ogórki - 1 rzecz
- ser śmietankowy - 180 g
- Sezam - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją i dopraw octem z olejem i solą. Niech ostygnie.
Pokrój ogórek, awokado i rybę w kostkę.
Ułóż warstwę nori, a następnie połowę ryżu i warstwę serka śmietankowego.
Na wierzch ułóż warstwę awokado, posyp sezamem i ułóż ogórki.
Ponownie ułóż warstwę nori i ryżu.
Ułóż czerwoną rybę i jeszcze raz posyp sezamem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy