przekąski 02.07.2023

Rolada Khanum z mięsem

2 godz. 0 min.
4 porcje
Bułka Khanum z mięsem
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Oryginalna bułka Khanum ma swoje korzenie w tradycji kuchni ormiańskiej, gruzińskiej i azerbejdżańskiej. Najczęściej jest przygotowywany z mięsem i właśnie na tej opcji zatrzymamy się dzisiaj. Najlepsza jest wołowina lub jagnięcina.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajko wodą i solą. Dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto.

Pozwól mu odpocząć przez 20 minut.

Ugotuj mieloną jagnięcinę, tłuszcz i cebulę i dopraw do smaku. Dodaj wodę, jeśli jest sucha.

Cienko rozwałkuj jedną trzecią ciasta na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm.

Rozłóż mięso mielone, zwiń cienką bułkę i lekko ją rozciągnij.

Zrób jeszcze dwie cienkie bułki w ten sam sposób.

Umieść je w misce do gotowania na parze lub mantischnica za pomocą spirali ślimakowej.

Gotuj Khanum na parze przez 40-45 minut.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy