Oryginalna bułka Khanum ma swoje korzenie w tradycji kuchni ormiańskiej, gruzińskiej i azerbejdżańskiej. Najczęściej jest przygotowywany z mięsem i właśnie na tej opcji zatrzymamy się dzisiaj. Najlepsza jest wołowina lub jagnięcina.
Składniki
- mąka - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 200 ml
- Baranina - 700 g
- gruby brzuch - 100 g
- cebula - 500 g
- Zira - 1 CZ. l.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajko wodą i solą. Dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto.
Pozwól mu odpocząć przez 20 minut.
Ugotuj mieloną jagnięcinę, tłuszcz i cebulę i dopraw do smaku. Dodaj wodę, jeśli jest sucha.
Cienko rozwałkuj jedną trzecią ciasta na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm.
Rozłóż mięso mielone, zwiń cienką bułkę i lekko ją rozciągnij.
Zrób jeszcze dwie cienkie bułki w ten sam sposób.
Umieść je w misce do gotowania na parze lub mantischnica za pomocą spirali ślimakowej.
Gotuj Khanum na parze przez 40-45 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy