przekąski 22.01.2022

hummus z fasoli

25 min
6 porcji
Hummus z fasoli
san_ta, stock.adobe.com
0

Zaskakujące jest to, że hummus z fasoli nie jest gorszy niż tradycyjna wersja. Fasola może być używana w dowolnym kolorze, ale wydaje mi się, że najpiękniejsza jest biała przekąska. Możesz ozdobić go ziołami, nasionami lub przyprawami.

Składniki

  • fasola (sucha) – 2 szklanki
  • Sezam - 50 g
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • sok z cytryny - 1 art.
  • czosnek - 3 ząbki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz fasolę przez 4-5 godzin.

Zmień wodę, zagotuj i gotuj przez półtorej godziny. Fasola powinna być całkowicie ugotowana.

Sezam suszyć przez kilka minut na suchej patelni.

Zmiel sezam z oliwą z oliwek i obranymi ząbkami czosnku w blenderze.

Dodaj fasolę, mielony pieprz i kilka łyżek schłodzonego wywaru z fasoli. Ubij wszystko dobrze w blenderze, aż będzie gładkie.

Dopraw gotowy hummus solą i sokiem z cytryny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy