przekąski 25.07.2023

kalafior po koreańsku

40 min
4 porcje
Kalafior po koreańsku
manyakotic, stock.adobe.com
0

Podobne przekąski są najczęściej przygotowywane z marchwi. Proponuję spróbować dziś czegoś nowego i zrobić kalafior po koreańsku! Warzywo należy najpierw zdemontować na kwiatostany i ugotować. Ważne jest, aby nie prześwietlać kapusty w wodzie, powinna pozostać lekko twarda.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż kalafior na kwiatostany, pokrój duże kawałki.

Włóż do rondla z wodą, dodaj sól i gotuj przez 4-5 minut od wrzenia.

Wrzuć kapustę do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj przyprawy i po 10 sekundach zdejmij z ognia.

Przenieś kapustę do głębokiej miski i polej aromatycznym olejem.

Dodaj miód, czosnek przepuszczony przez prasę, sos sojowy i ocet. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy