Podobne przekąski są najczęściej przygotowywane z marchwi. Proponuję spróbować dziś czegoś nowego i zrobić kalafior po koreańsku! Warzywo należy najpierw zdemontować na kwiatostany i ugotować. Ważne jest, aby nie prześwietlać kapusty w wodzie, powinna pozostać lekko twarda.
Składniki
- kalafior - 1 kg
- czosnek - 3 ząbki
- ocet balsamiczny - 1,5 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- papryka - 1 łyżeczka
- Curry - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- miód - 2 art.
- sól - 1 art.
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kalafior na kwiatostany, pokrój duże kawałki.
Włóż do rondla z wodą, dodaj sól i gotuj przez 4-5 minut od wrzenia.
Wrzuć kapustę do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj przyprawy i po 10 sekundach zdejmij z ognia.
Przenieś kapustę do głębokiej miski i polej aromatycznym olejem.
Dodaj miód, czosnek przepuszczony przez prasę, sos sojowy i ocet. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy