przekąski 04.07.2023

pasztet cebulowy

30 min
4 porcje
Pasztet cebulowy
petrrgoskov, stock.adobe.com
0

Najprawdopodobniej twoi domownicy nawet nie zdadzą sobie sprawy, że mają przed sobą pasztet cebulowy. Przekąska wygląda jak kawior z cukinii, a jej bogaty i złożony smak nie ma nic wspólnego z cebulą. Pasztet można podawać natychmiast lub zamknąć w suchym słoiku i przechowywać w lodówce przez 10 dni.

Składniki

  • cebula - 400 g
  • marchew - 150 g
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
  • kurkuma - 0,5 łyżeczka
  • Curry - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1,5 CZ. l.
  • woda - 120 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Cebulę ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem, posypać cukrem, solą, przyprawami i smażyć na złoty kolor.

Dodaj marchewki, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Pieczone warzywa lekko ostudzić, włożyć do miski blendera i posiekać.

Wlej wodę, dostosowując gęstość i ponownie wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy