Nie każdej gospodyni udaje się ugotować piękne i bujne serniki. Cały sekret tkwi w dobrym twarogu i odpowiednio zagniecionym cieście. Wszystkie proporcje i cechy gotowania opisuję w tym przepisie.
Składniki
- twaróg - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 10 art.
- sok z cytryny - 0,5 łyżeczka
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- cukier waniliowy - na czubku noża
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło (do smażenia) – 60 g
- śmietana (do zgłoszenia) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Połącz twaróg, sól, cukier, wanilinę, lekko ubite jajka i sodę wygaszoną sokiem z cytryny.
Stopniowo dodawaj mąkę, dostosowując gęstość masy. W zależności od twarogu może być potrzebny mniej więcej.
Nabierz 2 łyżki. l masa twarogowa i uformuj małe ciasto w dłoniach. Powtórz kroki z resztą ciasta.
Roztop masło na patelni, ułóż półfabrykaty i smaż na złoty kolor z obu stron.
Połóż gotowe serniki na talerzu i podawaj ze śmietaną.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy