
Możesz ugotować popularne tiramisu bez jajek. Doskonale zastąpią je schłodzona śmietana o zawartości tłuszczu 33%. Podoba mi się ten przepis jeszcze bardziej klasyczny. Po pierwsze, łatwiej jest gotować, a po drugie, tiramisu ma mocniejszy kremowy smak!
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 200 g
- mascarpone - 200 g
- śmietana (zawartość tłuszczu 33 %) – 150 ml
- Kawa (espresso) – 1 kubek
- cukier puder - 3 art.
- koniak - 2 art.
- kakao - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schłodzoną śmietanę ubij mikserem do stabilnych szczytów.

Dodaj cukier puder, mascarpone i delikatnie wymieszaj.

W osobnym pojemniku wymieszaj zimną kawę z koniakiem.

Zanurz każde ciastko Savoyardi w kawie na kilka sekund.

Rozłóż ciasteczka na talerzu, obficie posmaruj je kremem.

Złóż Tiramisu z dwóch warstw ciastek, posmaruj kremem i posyp kakao. Wstaw do lodówki na 3-5 godzin.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy